~ Wahyu Pilihan ~

Firman Allah, "Wahai manusia! Sungguh, telah datang Rasul (Muhammad) kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah (kepadanya), itu lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (itu tidak merugikan Allah sedikitpun) kerana sesungguhnya milik Allah-lah apa yang dilangit dan di bumi. Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana" Surah An-Nisa' 4:170


Sunday, January 27, 2008

Kem Eksplorasi Minda 2008 - Borneo

Assalamualaikum wbt..

In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful..

ISAC Studio goes to Borneo!~


Assalamualaikum wbt.

ISAC Studio InsyaAllah akan menganjurkan programnya yang pertama, iaitu Kem Eksplorasi Minda 2008 -Borneo! Program ini adalah program berbentuk motivasi + Islami + Tarbiyyah yang mensasarkan para pelajar sekolah menengah.

Latar Belakang

Dari observation yang ana buat, alhamdulillah terdapat banyak sekali pihak yang tampil membuat program2 untuk remaja di semenanjung Malaysia (dan semoga Allah mengganjarkan mereka dengan rahmatNya). Namun, begitu senario yang agak berbeza berlaku di Borneo (particularly Kuching dan Kota Kinabalu - yang ana tahu la..). Ada pihak yang berusaha (ana tidak mengecilkan usaha2 orang2 tempatan), tapi reinforcement are needed. Oleh itu, ISAC Studio, bersama-sama dengan iLuvIslam.com dengan ini mengambil inisiatif untuk menganjurkan Kem Eksplorasi Minda 2008 - Borneo di Kuching dan Kota Kinabalu, InsyaAllah.

Modus Operandi
The program will be held from the 24th of July until 3rd August 2008. Fasilitator dari seluruh dunia (Pelajar-pelajar Malaysia di UK, US, Ireland, Czech, Rusia, Mesir, Malaysia), muslimin dan muslimat akan sama turun padang untuk aktiviti kemasyarakatan ini.

Courtesy of http://www.geographicguide.net (Just to show you that KK is actually very far from Kuching. The same distance as KL to Kuching)


Jadual of the program setakat ni adalah seperti berikut:

24th July: Semua faci tiba ke Kuching.
25th July: Prepare untuk Program di sekolah (Bengkel insyaAllah di Sekolah Menengah Sains Kuching)
26-27th July: Program di sekolah (Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah, Kuching dan Sekolah Menengah Sains)
28th July: Cuti-cuti Malaysia versi Kuching
29th July: Terbang ke Kota Kinabalu
30-31st July: Program di MRSM Kota Kinabalu
1st Aug: Cuti-cuti Malaysia versi Kota Kinabalu
2nd Aug: Program di Sekolah Menengah Agama Inanam
3rd Aug: Kembali ke Kuala Lumpur
*Tertakluk kepada perubahan. Namun, tarikh telah pun ditetapkan.

InsyaAllah, kita akan menjemput Ust Hasrizal untuk sesi di Kuching dan Akhi Muhtar Suhaili untuk sesi di Kota Kinabalu.

Tiket2 yang fasilitator perlu beli:
24th July: Kuala Lumpur-Kuching
29th July: Kuching-Kota Kinabalu
3rd August: Kota Kinabalu -Kuala Lumpur
*Update: Para fasilitator telahpun mula membeli tiket. For more detail on tickets, click here.

Ana dah check, totalnya dalam 70-100 euro (AirAsia). tapi if nak selamat, simpan la 150 euro. (termasuk kos2 lain, jalan2, souvenir, etc..). Ana meletakkan syarat bagi sekolah2 yang terbabit mesti menyediakan tempat kediaman dan makanan (ketiga2 sekolah tersebut ada hostel dan dewan makan). Jadi, tak perlu risau tentang belanja makan dan penginapan.

Inquiries?

Sila hubungi ana by emailing me at azribohari@yahoo.com OR YM azs_kk OR friendster message or comment OR text me at 00353858106155 OR simply leave a comment at this entry of this blog or the shoutout on the right side of this page, whichever suits you. You can also check out http://iisac.blogspot.com for updates.

ISAC Studio turut menganjurkan Pertandingan Jom 'Jauh'Lah untuk rakan2 di Malaysia. Pemenang akan memenangi tiket penerbangan pergi balik untuk menyertai kami di KEM 2008.


Ayuh sama2 kita gegarkan Borneo! .. dan semoga Allah memberkati usaha kita dan menerimanya sebagai amal soleh..



Azri Bin Bohari

Nat. Univ. of Ireland, Galway
Junior blog admin, ISAC Studio

10 comments:

anique said...

kok sahabat-sahabat di indonesia dilupakan ya.. selain saya, masih ada temen lain seperti mimi. sudah saya panjangkan hal ini kepadanya. tapi, tidak respon. untuk pengetahuan tambahan, mimi adalah junior di mrsm kk dan top medic malaysian student (junior) di USU.

isac said...

alhamdulillah.. ada junior mantap2.. let her know about this.. and contact me.

Muhtar Suhaili said...

Assalamualaikum akhi;

Sekadar perkongsian Catatan Jelajah Borneo "Kembara Menagih KASIH 2007 (keKASIH ‘07): http://muhtarsuhaili.wordpress.com/2007/08/24/kembara-menagih-kasih-kekasih-2007/

Wallahu a'lam.

Muhtar Suhaili said...

http://muhtarsuhaili.wordpress.com/2007/08/24/kembara-menagih-kasih-kekasih-2007/

Anonymous said...

salam..x paham what is this all about??this KEM is only for who???hanya sekolah yang disebut jak kah yang terlbat???how,if we do not win the competition of writting the essay??we cant join the KEM lah....btw,ISAC Studio and iLuvIslam.com is what type of organization??

Dr Azri Bin Bohari said...

Aslm wbt

To anonymous,

KEM is a motivation program for KOlej Abdillah and SMS Kuching. ( I assume u orang sarawak). Mek ada offer kat TUNAZ and MRSM Kuching, but still no reply. So, we stick to the two schools. Ok, tentang participation, mekorang ambik faci2 dari UK, US, Ireland, Czech, Mesir, Rusia and sorang jak Malaysia. Sebabnya, waktu ya Uni2 kat malaysia dah mula kuliah. If u want to join as peserta (kalau u pelajar sekolah menengah), we have to discuss dolok, sebab melibatkan pihak sekolah. cumanya nak tanya, are u wiling to ulang alit kelak (dari rumah ke sekolah?)

Dr Azri Bin Bohari said...

ISAC Studio ada short form bagi Islamic Arts Club. It is founded by x-Kolej MARA Banting students. Basically our activity is creating Islam-based arts. We are still in its infancy. (iisac.blogspot.com or www.isacstudio.com)

iLuvIslam.com is a islamic web portal, created by x KYUEM students. BAsically their aim is to create a good environment to acquire islamic knowledge. (www.iluvislam.com)

I really hope that u can email me at azribohari.blogspot.com or YM me , azs_kk.

Azri Bohari
Project Manager
KEM 2008 Borneo

Dr Azri Bin Bohari said...

Mek orang sedar students kat Malaysia (especially orang semenanjung) mungkin sik mampu nak pergi ke borneo, so we ISAC studio menganjurkan pertandingan Jom 'Jauh'Lah to give a chance to iLuvIslam.com loyal members to join us!

budakbaik said...

Usaha yang baik,abang azri!

Anonymous said...

belajar banyak