~ Wahyu Pilihan ~

Firman Allah, "Wahai manusia! Sungguh, telah datang Rasul (Muhammad) kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah (kepadanya), itu lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (itu tidak merugikan Allah sedikitpun) kerana sesungguhnya milik Allah-lah apa yang dilangit dan di bumi. Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana" Surah An-Nisa' 4:170


Thursday, July 02, 2009

Akhirnya..


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani


Segala puji bagi Allah, Tuhan Sekelian Alam. Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW, kaum kerabatnya, para sahabatnya dan mereka yang mengikuti jejak langkahnya sehingga ke Hari Pengadilan.

SeTera kemaafan

It has been a long time since my last post in this blog. A staggering
66 days! I would like to apologize to my fellow readers. Ana yakin ramai yang ternanti2 kesinambungan dari entry 'Mengenang Kisah Lama' yang ana publish 28 April yang lalu. Mungkin ada yang even 'putus asa' menanti. Huhu. I know how 'unpleasant' it is bila kita tertunggu2. So, in the future, ana cuba untuk tidak 'mewujudkan rasa harap' dikalangan pembaca, unless ana bersungguh2 dan 'hampir2 benjanji' to update on time. Sungguh, ana tak boleh janji untuk mengupdate blog secara kerap / berkala. Kadang 'ada rasa' nak update blog, tapi fikiran kosong. Nothing to be written. Hm.. Have you ever experience that?

Recap: Mengenang Kisah Lama

Entry 'Mengenang Kisah Lama' mengisahkan perihal kisah hidup ana ketika berada di Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah, dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 2. Ia menceritakan bagaimana ana pernah dipulau oleh rakan2, dan dibenci oleh ramai orang. Itulah akibatnya bila kita mengamalkan
akhlak hina dan 'meninggalkan' Allah. Entry tu diakhiri dengan permulaan kepada episod "bagaimana ana menerima hidayah direct dari Allah".

Sambungan: Dari kegelapan ke sinar cahaya

Apabila mendengar ceramah2 ttg hari kiamat dari cikgu Jemali, hati selalunya cemas. Nafas akan mula melaju dan ana merasai ketakutan yang amat sangat. Malam tu tentunya fikiran ana akan terus menerus memikirkan kata2nya. One thing about me, if im worried ke, it is very difficult for me to put it aside, and it will occupy my mind sehinggakan sangat sukar ana nak fikir ttg bende lain.

Tapi, lumrah manusia nih, imannya naik dan turun. Bila keluar dari surau tu, dan setelah hidup dalam ketakutan selama beberapa jam or beberapa hari, ana mula lupa semula dan kembali ke asal. Sangat menyedihkan bila terkenang balik senario nih. Kemudian, bermulalah a series of dream yang menggoncangkan hati dan mengubah hidup ana selama2nya.

Tarbiyah dari Ilahi : Mimpi

Ada beberapa jenis mimpi yang ana terima, so i'll just simplify as follows:

1. Matahari terbit dari barat

Sabda Nabi S.A.W

” Dari Abu Hurairah mengatakan Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak akan berlaku Kiamat, sehinggalah matahari berubah arah, naik dari barat dan turun ke arah timur. Apabila berlaku sedemikian nanti, banyaklah manusia kufur akan memeluk Islam ketika itu, akan tetapi beriman di waktu itu tidak berguna sekiranya mereka tidak beriman sebelumnya.

( Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis yang lain

Rasulullah s.a.w bersabda (mafhumnya) : “Sesungguhnya Allah SWT membuka peluang kepada orang-orang yang berdosa pada siang hari agar segera bertaubat pada malam hari, dan membuka peluang yang berdosa pada malam hari,agar segera bertaubat pada siang hari, sehinggalah matahari bertukar arah,naik dari barat, turun ke arah timur.” (Hadis Riwayat Muslim)


Dalam mimpi2 ana tu, biasanya digambarkan ketika matahari terbit. Akan kelihatan warna kekuningan di ufuk where matahari selalunya terbenam. Kemudian, matahari pun terbit dari arah barat. Mimpi ni ada variety. Aje yang jenis, matahari terbit dari barat, then ana rasa sangat takut. Ada pula jenis cam ni: Bila matahari terbit dari barat, ramai pelajar2 berkumpul disurau dan membaca yasin. Pada saat itu, jantung ana mula berdegup kencang, dan nafas mulai melaju. Ana rasai ketakutan yang AMAT SANGAT. Pernah sekali tu, ana terbangun dek mimpi tu, dan i was so afraid that ana mula sesak nafas. TAKUT SEHINGGA SESAK NAFAS! Mimpi2 tu seakan2 benar. Ana seolah2 tak dpt bezakan mimpi dan realiti.

Pada zaman tu, setiap kali ana bangun pagi, hati ana akan diselubungi rasa takut. Kemudian, antara perkara pertama yang ana lakukan ialah, melihat ke luar tingkap, dan melihat langit. I will ask myself 'agaknya dari mana matahari akan terbit hari ni?", "Is today 'the day'?"etc. Pernah beberapa kali langit berwarna kuning di arah matahari terbenam, and I was so convinced that hari tu is 'the day'. Sepanjang hari ana ketakutan. Dan setiap hari juga, bila ana melihat matahari terbenam di barat, I will feel a littl relief, dan bersedia untuk keesokan harinya pula. And it lasted more months... Antara hari yang paling merisaukan ana is bila hari tu mendung je, sebab kita tak leh nampak kat mana matahari pada hari tu..

2. Dari jijik jahiliyah ke sinar hidayah

Satu lagi bentuk mimpi yang ana terima is.. I was walking through a narrow, filthy lane. Lorong tu sangat sempit, dan udaranya berhabuk, kotor dan sukar untuk ana bernafas. I also remember walking fast and I was afraid. Ana berjalan terus ke hadapan dengan laju kerana tak tahan dengan lorong tu.

Setelah berjalan2, akhirnya ana nampak satu cahaya di hujung lorong. I walked towards the light. Dan bila ana sampai ke cahaya tu, tiba2 ana sampai ke satu hall yang sangat besar. Segala2 terang benderang dengan cahaya putih. Ada satu meja makan bujur yang sangat besar dan dikelilingi kerusi, kedua2nya berwarna putih. Dan bila tiba di bilik tu, ana berasa sangat gembira, dan mata ana mengeluarkan air mata. Mimpi ni pendek je, yup2. Semua mimpi ni, ana dapat ketika ana belajar di Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah/

Ini la mimpi2 yang mengubah hidup ana. Thanks to Allah Yang Maha Mengasihani. Ana doakan agar semua diberikan hidayah juga olehNya.


** Nantikan part ke-3: Imanic U-Turn!**






5 comments:

Siti Salihah Mohd Safian said...
This comment has been removed by the author.
Siti Salihah Mohd Safian said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Antum mesti rasa macam hari turning point tu hari yang sangat bermakna yang menjadi penolak kepada segala usaha yang antum buat sekarang kan.

Atikah Nur Dzulkhefli said...

assalamualaikum..ni atikah alk kmb..igt lg kew??yg ikot trip kmb pg srawak ngn nisa..bes blog..mcm2 care allah nak bg hidayah..n mcm2 care jugak allah nk tarek balek hidayah tu..yg pntng, sentiase berdoa mintak ditetapkan iman..bile nk dtg kmb??aritu sisters dr ireland n uk ade dtg kmb,buat prog ala2 isk kat kmb for juniors..ape tunggu lg??cpt2 dtg..n beli kat koop..promote koop cket..hehehe

bunga lavender said...

alhamdulillah, anda sudah dpt benda yg plg b'harga dariNYA..:)