~ Wahyu Pilihan ~

Firman Allah, "Wahai manusia! Sungguh, telah datang Rasul (Muhammad) kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah (kepadanya), itu lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (itu tidak merugikan Allah sedikitpun) kerana sesungguhnya milik Allah-lah apa yang dilangit dan di bumi. Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana" Surah An-Nisa' 4:170


Monday, August 10, 2009

Subhanallah!

Salam wbt.

Subhanallah. Subhanallah. Subhanallah. Something magnificient happened to me today. All praises be to Allah, the All knowing, Most Gracious, most Merciful. Yang memahami isi hati dan keperluan hambaNya, dan menjawab rayuan hambaNya yang meminta. Yang tak pernah bosan dan murka bila hambaNya minta macam orang tak tau malu. (dah merapu2 dah, huhu. tapi betul, ana sangat2 gembira!)

Most of u might have already known that ana terpaksa mengulang beberapa paper untuk 2nd year of medicine ni. One of them is Drugs and Disease module (Pharmacology)..

Module ini merangkumi CNS Drugs, CVS Drugs, Endocrine drugs, Immunopharmacology dan NSAIDs and anaesthesia. MEdical students (especially NUIG) must have known that THATS A LOT TO COVER!~

Alkisahnya ana pun usaha dan usaha.. dengan daya ketahanan yang rendah, dan tekanan yang menimpa, unfortunately ana tak sempat nak cover semua. 'Dan yang dibaca pula, ingat2 lupa. I called my parents many times dalam studying period untuk exam ni (the paper before was last thursday, so hari jumaat, sabtu, ahad dan pagi tadi sebelum exam), saying that im afraid.. perasaan menghadapi exam ni sedikit berbeza dengan paper sebelumnya. (i hope that i pass the last paper, rasa2nya cam boleh jawab).

So, there I was, walking towards the exam hall dengan hati yang penuh bimbang. Berjalan sambil baca notes dan rasa tertekan kerana kesukaran utnuk mengingat semua.. (setiap ubat ada nama yang pelik2, yang most of the time tak de kene mengene dengan function, ada mechanism of action, half life, metabolism, exzcretion, uses, actions, adverse effects, contradindication, administration, etc2).

Sesampainya ana di exam hall, i went to the notice board yang memaparkan senarai nama untuk exam. Ana berdiri kat depan tu for more than 10 mins kot, looking again and again, tapi ana tak jumpa gak my name (and my year dan course - 2MB3). Ana mula rasa risau. Takut2 dia tukar tanpa ana sedari, and the new date if BEFORE 10 Aug. Dengan penuh tawakkal, ana masuk exam hall dan berjumpa dengan person in charge. I told him that i was scheduled for an exam this morning, but my name and subject is not on the list.. He said to me, calm down and take ur time, i'll check for ya..

Lubb Dubb... Lubb Dubb.... Lubb Dubb...


"It has been change to 14 Aug, morning session"

............................

Subhanallah.. rupa2nya exam tadi dah ditukar ke 14 Aug! I was really happy dan tidak putus2 memuji2, memuja dan membesarkan Allah. Ana laung takbir raya (because i understand the meaning) sepanjang perjalanan balik ke rumah dengan penuh rasa syukur. Allah faham keperluan ana, and He literally gave me more time to study. Maha Suci Allah! Benarlah firman Allah dalam al Quran yang ada menyebut, sekiranya kita membantu agama Allah, Allah akan membantu kita. Tawakkal ana pada Allah dibalas dengan pertolonganNya. Subhanallah, subhanallah, subhanallah...

Teringat satu cerita yang pernah diceritakan oleh ust muntalaq ttg seorang daie di aussie (or NZ). Pada satu exam tu, ada program dan hari isnin selepasnya (or dalam minggu tu) dia ada exam. There was no one who can handle that program, so he/she had to uruskan dengan program, instead of spending time 24 hours reading books. Daie tadi sat for the exam, and became the top student in his/her class in that exam. satu lagi kisah, sisters rasanya, nak buat satu daurah/program. tapi tak da masa lain yang sesuai. jatuh pada minggu exam.. tiba2 pihak university menangguhkan exam pada minggu yang lain, and they manage to go on with the program.

Im not saying that pergilah buat dakwah, janganlah study. Jauh sekali. Kita sebagai muslim seharusnya berusaha bersungguh2. Kalau 'sekali round' of our notes is the max yang kita mampu, we should do it twice! (ada unsur hiperbola.. huhu )Tapi kejayaan dan kegagalan kita terletak atas izin Allah. Kalau kita study sungguh2pun, tadi tiada berkat, ataupun memang bukan rezeki kita, we will fail. and if kita tak sempat study, or ada aral melintang, kalau Allah izin, we will excel jugak. mana la tau, notes2 yang sikit yang kita manage to read tadilah yang keluar exam.

Message ana, hidup kita tergantung sepenuhnya pada Allah. Jadilah hamba yang setia, dan bantulah agamaNya, nescaya Allah akan beri rezeki dari jalan yang tak disangka2. Percayalah. Islam kini dipandang serong. Orang yang beramal, dipandang kolot. Orang yang taat, dipandang lekeh. Usrah/halaqah dipandang pincang. Daurah dan majlis ilmu, tiada dalam list of things yang nak dijoin. Bila orang nak jaga hubungan, dikata anti-sosial. Benar islam itu luas, bukan sekadar usrah, daurah, majlis ilmu, etc. Tapi adakah benar kita hamba yang taat. Cukupkah sekadar solat, puasa, haji dan zakat? Relakah kita andai diseru berjihad? Periksalah hati, penuh cermat.


Yang rasa excited sangat nak share cerita ni,

Azri Bohari
@NUIG


9 comments:

Anonymous said...

salam....tumpang gembira ntok abg azri...
so all the best on the 14th....
semoga dipermudahkan...aminnn

junior galway

Anonymous said...

Alhamdulillah,Allah Maha Mengetahui siapa yang layak untuk diberi pertolongan yang sebegini.

Motivasi untuk diri ana jg.

Jazakillah atas sharing, moga2 kita akan lebih bekerja keras untuk mendapat kejayaan yang teragung di akhirat nnt.

AN

ummuzaid said...

the time left for you..
may Allah gives His barakah in it..

keep steadfast in His path..

as it would neve be enuff to thank Him for His blessings...

usaha...
in deed..e`thing have been written..

Aref RC said...

Ana harap ana juga rela berjihad pd jalanNya
mcm Hawariyyun yg diseru Nabi Isa (61:14)

ar-rumaisa said...

salaam,
may Allah give barakah to all your time and efforts, both in dakwah & studies. Allahussomad =)

EdoraEmon said...

abg all d best dgn exam nnti~!
gud lark
^^

norshazwani othman said...

salam azri,

moga tabah! sesungguhnya allah bersama-sama orang2 yg sabar.

'adz said...

salam, teruskan usaha
intansurullaha yansurkum,
mcm tau je cite ust muntalaq tu..??
hehe all th best bro

As said...

dari Allah ia datang..kepadaNya ia kembali...
teruskan usaha yakin dan tawakkal
regardless the tests He gives to us..
take care