~ Wahyu Pilihan ~

Firman Allah, "Wahai manusia! Sungguh, telah datang Rasul (Muhammad) kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah (kepadanya), itu lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (itu tidak merugikan Allah sedikitpun) kerana sesungguhnya milik Allah-lah apa yang dilangit dan di bumi. Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana" Surah An-Nisa' 4:170


Sunday, November 29, 2009

Exams

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani


Sebenarnya ana sekarang ni lagi berisi dari nih.. huhu


Assalamualaikum wbt buat pembaca sekalian.


Few.. azribohari.blogspot.com sekali lagi menyaksikan kesunyian yang berpanjangan.. What can I say.. Mmg tak berbakat la 'menjaga' blog nih. hehe.. Tapi banyak sangat peristiwa2 yang besar mahupun yang kecil yang berlaku sepanjang tempoh senyap nih.. The ups and the downs, yang happy dan yang sedih.. victories and failures.. semua ni lumrah dalam kehidupan. betul tak? But seorang ukhti pernah berkata, kalau kita terus menerus bersedih atas suatu musibah atau kegagalan, ianya tidak akan membawa manfaat. Ianya tidak akan menghapuskan the underlying problem. But if we keep a positive attitude, and work and put some effort to solve it, itulah yang lebih baik. Rasa sedih itu lumrah, tapi sikap positive itu anugerah.


Exams is just around the corner

As I have told before, tahun ni ana mengulang tahun kedua perubatan di National University of Ireland, Galway. And for this semester, I'm only repeating one module - which is Endocrinology. It consists of Physiology, Anatomy and Biochemistry sections. Antara tiga 'subject' ni, biochem lah yang paling banyak. Oleh kerana ade masa yang banyak (satu semester untuk belajar satu subject je padahal yang lain2 ade 5 subject), ana tried to read the 'Textbook of Medical Physiology" by Guyton and Hall. Medical students would know this book and terpegun bila ada orang membacanya. hehe.. Bukan apa, ana memilih untuk membaca buku pun sebab it helps to connects the dots dalam lecture notes. Kadang2 dalam lecture notes ni lecturer letak point form je, or simplified explanation. Textbooks helps us to understand better, or harapnya begitu lah. huhu.. Antara topic yang ana paling suka is the Thyroid Gland and Its Hormones. Rasanya dah ulang beberapa kali kot bab ni dalam buku Guyton. Thyroid is one of the most important hormones dalam badan kita. We need thyroid hormones sejak dari fetal phase sampailah ke tua..

Thyroid hormone ni consists of Triiodothyronine (t3) and Thyroxine (t4). Di peringkat production, t4 takes up almost 97% of the total concentration of thyroid hormones but eventually almost all of the t4 will be converted to t3 as most of the effect is exerted by t3. Antara kesani utama thyroid hormone ni adalah

1. Tumbesaran dan pembentukan otak semasa dalam rahim.

2. Stimulation of carbohydrate metabolism that includes rapid uptake of glucose by cells, enhanced break down of glycogen, enhanced production of glucose production from non-carbohydrate carbon substances (gluconeogenesis), rate of absorption from GIT, etc.

3. Stimulation of fat metabolism that includes mobilization of lipids from fat tissue, increase FFA in plasma and oxidation of FFA by cells.

4. Increases basal metabolic rate (BMR) yang buat kita rasa cepat penat, kurang berat badan, 'badan rase panas'.

5. Various cardiac responses such as increased blood flow and CO, increased HR and heart strength, increased systolic and decreased diastolic pressure.

6. Increased respiration. tau tak kenape? since BMR increased, our body needs a lot of oxygen and produce a lot of wastes. respiration helps to replenish

7. Increased Gastrointestinal motility.

8. Dan lain2 (banyak la pulak. huhu)

Thyroid hormone pun buat kite susah nak tidur, sebab die stimulate nervous system kite. hyperthyroid patient is likely to have extreme nervousiness and many psychoneurotic tendencies such as anxiety complexes, paranoia and extreme worry. Oh ya, satu lagi. dari aspek sexual pula, lack of thyroid hormone causes loss of libido (hilang nafsu seks) in both male n female, manakala hyperthyroidism pula causes impotence in male, tapi effect pada female berbeza2 mengikut patient. kadang2 it can cause excessive and frequent menstrual bleeding, dan kadang2 boleh cause irregular periods and even amenorrhoea (tiada menses).



Muka depan GM edisi Nov that i designed.. (maaf diyana, tak segempaq yang disangka)



Itu je kot setakat ni.. dah tak da idea dah. I'll keep u updated if ada any news. =)

Hugs and Kisses,
Azri

1 comment:

dewifitri said...

salam azri, i hv 1 question mmndangkn ktk dah nguar fakta2 prubatan ktk kat blog. bla terbaca dat article, its remind me with one of my syndrome dat i doesnt know y its happen to me..actually, kmk mengalami mslh diarrhea when kmk mnum susu dlm kuantiti yg byk..i wonders y its happen..cant u gv me some explaination about it??